Kulinarne zastosowanie zielonej herbaty

38744135 - fresh green tea with tea leaves in the water

Zielona herbata powszechnie kojarzona jest z ceremonią herbacianą, Japonią, Chinami oraz puszeczkami z grubo zmielonymi listkami. Jednakowoż istnieją niektóre odmiany zielonej herbaty, które znacząco różnią się od tej najpowszechniej znanej (szczególnie w krajach byłego ZSSR) zielonej herbaty. Zielona herbata Matcha jest japońskim specjałem – są to zmielone na pył listki szlachetnej herbaty, której końcowy etap dojrzewania odbywał się w zacienieniu, co przekłada się na jaskrawozieloną barwę i wyjątkowe właściwości smakowe. Teraz te właściwości można zastosować w kulinariach!

Słodycze z zieloną herbatą – dlaczego nie!

Japońska zielona herbata matcha (moyamatcha.com) ze względu na swoją pudrową konsystencję doskonale nadaje się do zastosowania kulinarnego. Świetnie rozpuszcza się w mleku oraz wodzie, co pozwala na dowolne zastosowanie jej w kremach czekoladowych, bitej śmietanie, galaretkach, ciastkach, polewach, sosach. Ze względu na wyjątkowy aromat i niepowtarzalny smak zielona herbata jest w stanie nadać wyjątkowości każdemu deserowi oraz głównemu daniu.

Niezwykle popularne są ciasteczka, batoniki, ciasta, lody z matchą. W Japonii matcha stanowi jeden z najpopularniejszych dodatków spożywczych. Oprócz uzyskiwania przepięknej zielonej barwy, potrawy, w których stosowana jest matcha doskonale smakują i zachwycają osoby próbujące tego rodzaju dań.

Jak zrobić tego rodzaju słodycze?

Przepisów na słodycze z matchą w sieci jest bardzo wiele i odnalezienie dobrego przepisu nie powinno stanowić problemu. Pamiętajmy jedynie o tym, aby kupić dobrej jakości zieloną herbatę!

Be the first to comment on "Kulinarne zastosowanie zielonej herbaty"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*