Czym zastąpić sos sojowy

0
2182
czym zastąpić sos sojowy

Sushi to tradycyjna potrawa japońska, którą możemy zjeść w wielu lokalach w naszym kraju. Przygotowanie sushi przez prawdziwego kucharza to prawdziwy raj dla oczu. W dobrych restauracjach potrawa ta przygotowywana jest na oczach gości. Możemy oglądać, jak należy właściwie układać ryż oraz pozostałe składniki sushi. W procesie przygotowywania japońskiej, tradycyjnej potrawy najważniejszy jest dobry gatunek ryżu. Musi być to odmiana o okrągłych, małych nasionach, która zawiera dużą ilość skrobi. Z ryżu długoziarnistego, brązowego lub z ryżu jaśminowego sushi się nie uda. Ziarna nie skleją się ze sobą i nie przykleją się do arkusza glonów.

Ryż przed ugotowaniem musi zostać zalany zimną, przegotowaną wodą

Po upływie czasu trzeba go dokładnie przepłukać. Ryż płucze się pod bieżącą wodą, aż do momentu uzyskania czystej wody. Jest to bardzo czasochłonne, ale od tego procesu zależy jakość krążków, które uzyskamy w późniejszych etapach gotowania. Umyty ryż gotuje się pod przykryciem. Na każdy kilogram ryżu dodaje się jeden litr wody i szklankę. Dzięki temu cała woda powinna zostać wchłonięta przez ryż. Ryż gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu. Podczas gotowania trzeba przygotować zaprawę do ryżu. Do tego używa się octu ryżowego.

sos sojowy

Na jeden kilogram ryżu należy wziąć 15 łyżek octu ryżowego i 5 łyżek cukru, do tego dodajemy dwie łyżeczki soli. Wody z ryżem nie solimy! Zaprawę należy wymieszać ze sobą, można w tym celu zrobić to w rondelku nad palnikiem, ale nie możemy doprowadzić do wrzenia zaprawy. Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Całość wystawiamy do stygnięcia, najlepiej robić to w drewnianej, bambusowej misce. Kiedy ryż będzie już zimny, a jest to warunek konieczny do robienia sushi – możemy zacząć przygotowywać składniki.

Najważniejszym składnikiem jest nori. Czyli liście wodorostów, w które zawijamy sushi. Nori ma postać zielonych, kwadratowych arkuszy, które są suche. Na nie nakładamy ryż. Musimy robić to bardzo starannie, aby nie potargać liści. Ryż dobrze przygotowany powinien kleić się do nori. Na środek arkusza układamy składniki, mogą to być ogórki pokrojone w słupki, marchewka, papryka, paluszki krabowe, łosoś, krewetki, serek śmietankowy lub kozi. Całość zwijamy przy pomocy drewnianej maty. Wszystko powinno być zwięzłe. Do cięcia sushi potrzebujemy bardzo ostrego noża. Tniemy w poprzek uzyskując równe krążki. Sushi podaje się z wasabi, sosem sojowym oraz z marynowanym imbirem.

Niektóre osoby nie lubią sosu sojowego i zastanawiają się czym zastąpić sos sojowy

Jest to trudne, ponieważ ten sos ma specyficzny smak. Niektórzy proponują polską maggi, czyli sos zrobiony z lubczyku. To popularna przyprawa, którą dodaje się do zup, gulaszów i wielu, wielu innych dań kuchni polskiej. Maggi przeważnie zawiera glutaminian sodu, który w dużych ilościach jest szkodliwy i może powodować alergie. Są ludzie, którzy robią swój sos sojowy wykorzystując do tego sól selerową, kandyzowaną cebulę i cukier. Nie nadaje się to jednak do sushi, ale może być ciekawą alternatywą dla popularnych sosów na bazie lubczyku.

danie

Wasabi to chrzan japoński, który robiony jest z korzeni azjatyckiej rośliny. Chrzan japoński jest dużo ostrzejszy od naszego odpowiednika, ma kolor zielony i ciężko go zjeść w dużej ilości. Podkreśla smak sushi i doskonale komponuje się z marynowanym imbirem. Wszystkie te składniki możemy kupić w większym sklepie spożywczym. Znajdziemy tam nie tylko wasabi i ryż do sushi, ale również maty to zwijania rolek, miseczki na sos, garnek do gotowania ryżu oraz pałeczki do jedzenia rolek. Jedzenie pałeczkami wymaga niemałej wprawy.

Wszystkiego jednak można się nauczyć, w gronie przyjaciół sushi może być jedzone palcami, nie jest to żaden powód do wstydu. Cena w restauracji za dobrej jakości sushi jest wysoka, zwykle wykonywane jest ze świeżej, surowej ryby. Za 20 rolek musimy zapłacić często ponad sto złotych, jest to wysoka cena za ryż z rybą, ale warto chociaż raz w życiu zjeść prawdziwe sushi, zrobione przez profesjonalnego kucharza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here