Jaka jest różnica między białkiem roślinnym a zwierzęcym?

0
1470

Wciąż słyszymy, że białko powinno być podstawą każdej diety, z jakiej korzysta człowiek. Nie dzieje się tak bez powodu. Białko stanowi najważniejszy budulec wszystkich komórek, jednak nie musi kojarzyć się tylko z mięsem drobiowym. Znaczną ilość białka znaleźć można w warzywach. Warto wiedzieć, czym różni się białko pochodzenia zwierzęcego od białka roślinnego, by świadomie wybierać najlepsze dla siebie.

Białko roślinne a zwierzęce

Białko dzielimy ze względu na pochodzenie, wyróżniamy białko roślinne i zwierzęce. Po zjedzeniu posiłku bogatego w białko ulega on rozbiciu na aminokwasy, które wykorzystywane są w różnorodnych procesach zachodzących w naszym organizmie. Główną różnicą między białkiem zwierzęcym, a roślinnym jest taka, że białko zwierzęce jest tym pełnowartościowym. Pełnowartościowe białko występuje w owocach morza, rybach i mięsie. Nazywane jest pełnowartościowym, gdyż jego budowa najbardziej przypomina białko w organizmie człowieka. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, jakich potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania.

Białko roślinne również zawiera wszystkie aminokwasy, jednak nie są odpowiednio skoncentrowane, jak w przypadku białka zwierzęcego. Ze względu na ich mniejszą ilość lub brak niektórych aminokwasów, których organizm człowieka nie jest w stanie sobie sam wytworzyć, białka roślinne nazywane są białkami niepełnowartościowymi. Źródłem białek roślinnych są przede wszystkim warzywa, owoce, orzechy, nasiona zbóż i rośliny strączkowe. Do produktów bogatych w białko zalicza się amarantus, soję i komosę ryżową.

Białko, a dieta wegetariańska

szapragi stek

Wiele osób współcześnie przechodzi na dieta wegetariańska, a nawet dieta wegańska. Jedną z głównych zasad tej diety jest różnorodność. Należy zjadać różnego rodzaju warzywa, rośliny strączkowe, owoce, zboża oraz inne produkty, które są w stanie odpowiednio zbilansować dietę wegetariańską lub wegańską. Jest to ważne, gdyż taka różnorodność zapewni nam konkretną ilość białka oraz dostarczenie wszystkich niezbędnych aminokwasów. Warto wiedzieć, iż białka zawarte w zbożach i warzywach posiadają niską wartość biologiczną, natomiast strączki oraz orzechy zaliczają się do lepszego źródła białka. Jeśli w ciągu dnia zjemy po trochę każdego produktu bogatego w białko, będzie to najlepszy sposób na dostarczenie każdego aminokwasu, jaki jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Białko, niezależnie od tego, czy zwierzęce, czy roślinne, powinno pojawić się w każdej diecie. Nie możemy zaniedbać dostarczenia tego makroskładnika, gdyż jego niedobory mogą być dla nas groźne. Jeśli nie wiemy, jaką dokładnie ilość białka musimy dostarczać, warto skorzystać z cateringu dietetycznego, w którym każda dieta ma określoną ilość białka i jest dopasowana do indywidualnych potrzeb człowieka. Dieta pudełkowa do domu Warszawa to również doskonała opcja dla wegan i wegetarian, którzy nie jedzą mięsa, jednak nie wiedzą dokładnie, gdzie szukać protein, które zaspokoją potrzeby ich organizmu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here