Czy chałwa jest zdrowa

0
257
Czy chałwa jest zdrowa

Chałwa to popularna słodka przekąska, po którą chętnie sięgamy w naszym kraju. Niektórzy lubią ją nawet bardziej od batoników oblewanych czekoladą czy ciasteczek występujących we wszystkich możliwych smakach. Chałwa też nie ma zresztą wyłącznie jednej swojej odmiany.

W tym momencie producenci nadają jej niesamowitych smaków – ostatnio na rynku pojawiła się nawet wersja z dodatkiem słonego karmelu, który wypełnia ją od środka. Chałwa na pewno jest smaczna, ale czy chałwa jest zdrowa? A może jest ona jednak tak samo bezwartościowym produktem jak większość gotowych i przecukrzonych słodyczy występujących w sklepach?

Chałwę przygotowuje się z mieszanki różnych nasion oraz białego cukru

Nasiona są miażdżone na papkę, a później łączone z sacharozą oraz wybranymi przez producenta dodatkami. W ten sposób powstaje przepyszna przekąska, którą w Polsce najczęściej jadamy do popołudniowej kawy lub herbaty. Dla nas to typowa słodkość, jednakże w innych stronach świata chałwa równie chętnie jest podawana w towarzystwie wysokoprocentowych trunków (a zwłaszcza białego wina) czy nawet serów bądź oliwek.

Wszystko jest kwestią przyzwyczajenia. Nas jednak od najmłodszych lat uczono, że chałwa to typowy słodycz – taki jak baton lub ciasteczko. Bardzo chętnie więc sięgamy po nią w gorszych chwilach lub podczas dni, w których dosłownie nic nam się nie chce. Nagły zastrzyk cukru działa pobudzająco na organizm i zdecydowanie poprawa nastrój. A czy chałwę warto jeść również z uwagi na jej wartości odżywcze?

Czy chałwa jest zdrowa?

dziewczyna

Zdrowe niekoniecznie znaczy odchudzające. Bo chałwa rzeczywiście ma sporo fajnych właściwości odżywczych, ale niestety nie jest produktem, który ułatwiłby zrzucanie kilogramów. To bardzo kaloryczny wyrób. W niewielkiej porcji chałwy, czyli w jej stu gramach kryje się prawie 500 kcal! Tyle samo można znaleźć w hamburgerze z popularnej sieci fast-foodowej, dwóch kawałkach pizzy czy jednej dużej drożdżówce oblanej lukrem. Skąd bierze się taka kaloryczność? Otóż jako że chałwa zrobiona jest głównie z nasion, staje się przede wszystkim źródłem tłuszczu. A tłuszcz jest niestety bardzo kaloryczny. W jednym jego gramie jest aż dziewięć kalorii, podczas gdy w jednym gramie białka bądź węglowodanów znajdują się zaledwie cztery kalorie. Różnica jest kolosalna. Kaloryczność wciąż nie mówi jednak o tym, czy chałwa może zostać uznana za zdrowy produkt.

A z uwagi na kryjące się w niej składniki odżywcze chałwę naprawdę można uznać za bardzo zdrowy produkt. Bazowym jej elementem są oczywiście ziarna sezamu. Dostarczają one bardzo wielu minerałów i witamin. Wapnia jest ich nawet więcej niż w mleku, a to związek bardzo ważny dla ludzkiego zdrowia. Odpowiada on za optymalne funkcjonowanie układu szkieletowego, zapobiegając chorobom takim jak: osteoporoza, osteomalacja czy krzywica dziecięca.

chałwa

Wspiera też ogólny rozwój, zapewnia dzieciom prawidłowy wzrost i pozwala na budowanie mocnych i zdrowych kości. W sezamie występuje również magnez, który dba o prawidłowy stan niemalże wszystkich mięśni i nerwów. Jest bardzo ważnym związkiem dla uczących się osób, gdyż odpowiada za przenoszenie energii do komórek mózgu i komórek nerwowych. Dostarczając sobie zwiększonych ilości magnezu, można dostrzec szybką poprawę koncentracji i lepszą zdolność do zapamiętywania oraz kojarzenia. Chałwę warto więc spożyć w trakcie przerwy od nauki.

Pytanie – czy chałwa jest zdrowa – wbrew pozorom nie uzyskuje zawsze twierdzącej odpowiedzi. W sklepach do wyboru mamy bowiem bardzo różne chałwy. Niektóre są naprawdę świetnymi i wręcz całkowicie naturalnymi produktami, podczas gdy inne potrafią mieć gorszy skład od tłustych i pełnych sztucznych dodatków chipsów. Na zakupach zawsze należy czytać etykiety. Osoba, która chce odżywiać się zdrowo, nie może wsadzać do koszyka tego, co po prostu jej się spodoba. Za każdym razem musi sprawdzić, co takiego kryje się w konkretnym produkcie, odwracając go na drugą stronę i czytając cały jego skład. Tylko w taki sposób można będzie wybrać zdrową i wartościową chałwę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here