Czym zbić gorączkę

0
115
czym zbić gorączkę

Grypa i przeziębienie to z pozoru niegroźne choroby, które nieleczone mogą prowadzić do wielu powikłań. Przeziębienie rozwija się powoli. Najczęściej zaczyna się od kataru, bólu głowy, później może dojść kaszel. Grypa z kolei atakuje dość szybko. Nagle zaczyna boleć nas głowa, mamy katar, czujemy ogólne osłabienie organizmu, oraz może towarzyszyć nam uporczywy kaszel. Na początku nie musimy iść do lekarza, i z powodzeniem możemy wyleczyć się sami. Jeśli jednak po kilku dnach nie widzimy poprawy, to musimy udać się do lekarza. Grypa atakuje szybko, ale za to krótko trwa. Natomiast przeziębienie może nam towarzyszyć nawet dwa tygodnie.

Czym zbić gorączkę?

Ból głowy i gorączka utrudniają nam codzienne funkcjonowanie. Z pomocą przychodzą leki dostępne w aptece. Działają przeciwbólowo, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie, co jest pomocne w walce z chorobą. Leki możemy kupić w formie tabletek, lub w postaci proszku do sporządzania zawiesiny do picia. Postać leku nie wpływa na jego działanie. Możemy również kupić leki przeciw wirusowe, które pomogą nam szybciej wyzdrowieć. Dodatkowo musimy zadbać o odpowiedni poziom witaminy C, która mobilizuje układ odpornościowy do pracy.

gorączka

Z domowych środków na grypę i przeziębienie możemy skorzystać na każdym etapie choroby. Najlepszym sposobem naszych babć jest mleko z czosnkiem i miodem. Na początek musimy podgrzać mleko, jednak nie może być za gorące, ponieważ miód straci swoje właściwości. Do ciepłego mleka dodajemy trochę masła, które nawilży gardło. Następne przeciskamy przez praskę czosnek, i dodajemy miód do smaku. Czosnek to naturalny antybiotyk, który dodatkowo zabija wirusy. Miód ma działanie bakteriostatyczne, czyli hamuje ich rozmnażanie, co w połączeniu z czosnkiem skutecznie wyleczy nas z grypy i zapobiegnie powikłaniom.

Na kaszel możemy sporządzić syrop z cebuli. Do jego przygotowania będziemy potrzebować cebulę, którą musimy pokroić w plasterki lub kostkę. W słoiku układamy warstwę cebuli, następnie polewamy miodem i tak do wypełnienia słoika. Zamknięty pojemnik wstawiamy do lodówki. Gotowy syrop musimy zużyć w ciągu kilku dni. Zamiast miodu możemy użyć cukru, który jest tańszy, jednak stracimy jego cenne właściwości. Dla dzieci syrop z cebuli może być niedobry, dlatego możemy sięgnąć po jego zamiennik, czyli syrop z buraka. Jest on łagodniejszy, a jego przygotowanie wygląda tak samo, jak w przypadku syropu z cebuli. Tego typu syrop możemy pić nawet co 2-3 godziny po łyżce stołowej w przypadku ostrego kaszlu, lub 2 razy dziennie przy lekkim kaszlu.

Jak wiemy lepiej jest zapobiegać chorobom niż je leczyć, dlatego powinniśmy odpowiednio przygotować się na sezon grypowy. Działania prewencyjne polegają na zwiększeniu odporności. Pierwszą kwestią jest odpowiednie żywienie. Musimy jeść regularnie, a w naszym jadłospisie nie może zabraknąć warzyw i owoców. Są one kopalnią witamin i minerałów, które mają pozytywny wpływ na całe ciało. Odpowiednio odżywiony organizm poradzi sobie z każdą chorobą.

lekarstwo

W okresie jesienno-zimowym musimy zadbać o odpowiednią ilość witaminy C i D, które wspierają naturalną odporność organizmu. Tą pierwszą pozyskamy z cytrusów, a drugą musimy dostarczyć w postaci tabletek. Dodatkowo nie możemy zapominać o aktywności na świeżym powietrzu. Również zimą możemy iść na długi spacer, co zmobilizuje organizm do walki z chorobami. W domu możemy stosować zimne prysznice. które podkręcają metabolizm i poprawiają krążenie krwi. Dzięki temu nie zmarzniemy w zimnie dni, a co za tym idzie nie zachorujemy.

Kolejną rzeczą jaką możemy zrobić jest zaszczepić się przeciwko grypie. Szczepionki zawierają osłabionego wirusa, z którym nasz organizm bez problemu sobie poradzi. Dzięki temu zyskamy odporność i przeżyjemy sezon grypowy bez leżenia w łóżku. Alternatywą dla szczepionek są leki przeciwwirusowe, które możemy kupić w aptekach bez recepty. Zawierają one substancje zabijające wirusy. Leki możemy przyjmować zapobiegawczo przez cały sezon, lub w przypadku wystąpienia pierwszych objawów grypy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here