Ryż to typowy produkt spożywczy dla kuchni azjatyckiej, ale mimo tego dość często jest stosowany także i w polskiej kuchni. Jeżeli zajrzysz teraz do swoich szafek, najprawdopodobniej znajdziesz w nich przynajmniej jedno opakowanie tego źródła węglowodanów. Bez dwóch zdań ryż jest bardzo popularny, co wynika z jego uniwersalności oraz smaku, który odpowiada dosłownie wszystkim. Warto jednak poznać odpowiedź na jeszcze jedno związane z nim pytanie.
Czy ryż tuczy?
Być może kiedyś już się nad tym zastanawiałeś. W końcu typowa dieta kulturystyczna składa się z trzech elementów: ryżu, kurczaka i brokułów, ale jednak kulturystom rzadko kiedy zależy na spadku wagi. Oni działają wręcz odwrotnie. Robią wszystko, by jak najszybciej przybrać na masie, aby w ten sposób pobudzić mięśnie do wzrostu i zapewnić sobie więcej siły na treningach. Czy zatem produkt, który jest używany do podbijania kalorii w diecie, może być równie dobrze artykułem odchudzającym? Zaraz wszystko stanie się jasne.
Tak naprawdę ryż ryżowi nierówny. Istnieje wiele gatunków tych popularnych ziaren i choć najczęściej w kuchni polskiej używamy tych białych, to jednak warto zainteresować się również innymi kolorami. Ten jasny ryż ma bowiem najmniej wartości odżywczych. Oczywiście jest smaczny, uniwersalny i lekkostrawny, ale niestety jego skład pozostawia wiele do życzenia. Produkuje się go bowiem z ziaren, które poddaje się licznym procesom filtracji. Oczyszcza się je z zewnętrznej powłoki, czyli ich najcenniejszego elementu – to właśnie pod nią kryje się największa ilość witamin i minerałów.
Biały ryż nie zawiera również błonnika pokarmowego. Jest z niego oczyszczany, przez co staje się źródłem niemalże pustych kalorii. Może zaspokoić głód, ale na pewno nie na długo, ponieważ w układzie pokarmowym jest przetwarzany w zwykły cukier – ten sam, który wchłaniasz z batonikami, czekoladami i ciastkami. Jeżeli więc chcesz zadbać o swoją linię i zamierzasz zrzucić kilka kilogramów, biały ryż musisz sobie odpuścić. Lepiej zastąp go innymi wersjami tego popularnego produktu. Szybko się przekonasz, że one mogą być nawet smaczniejsze.
Wypadałoby odpowiedzieć sobie konkretnie na tytułowe pytanie – czy ryż tuczy
A jak już się dowiedziałeś, będzie to zależeć od jego rodzaju. W tym najzwyklejszym białym ryżu znajdziesz niestety sporo kalorii. Ryż brązowy ma już ich znacznie mniej, więc jeśli to na niego się zdecydujesz, będziesz mógł zjeść go ciut więcej. A to właśnie kalorie w odchudzaniu odgrywają kluczową rolę. Musisz zacząć zwracać na nie uwagę, bo w przeciwnym wypadku nigdy nie uda ci się schudnąć. Zacznij od wyliczenia swojego dziennego zapotrzebowania na energię.
Jeżeli nie chcesz korzystać ze skomplikowanych wzorów, bo nie do końca dobrze czujesz się w matematyce, poszukaj praktycznych kalkulatorów przez Internet. Uzupełni je informacjami na swój temat. Zaznacz swój wiek, płeć, wzrost, wagę oraz aktualny poziom aktywności fizycznej. Kalkulator wygeneruje dla ciebie taką ilość kalorii, jaką powinieneś spożywać, aby utrzymywać teraźniejszą masę ciała. Jeżeli więc chcesz chudnąć, musisz odjąć od niej przynajmniej 300 kalorii. Tylko w taki sposób w końcu zaczniesz powoli gubić zbędne kilogramy.
Kalorie są bardzo ważne, ale jednak nie tylko one mają znaczenie w procesie odchudzania. Musisz też wracać uwagę na inne składowe produktów spożywczych. W końcu zawierają one nie tylko same kalorie, ale też białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik pokarmowy, witaminy oraz substancje mineralne. Im więcej jest w nich wartościowych związków, tym bardziej możesz się nimi najeść.
Twój organizm poszukuje takich składników w pożywieniu. Gdy mu ich dostarczysz, przestaje wysyłać sygnały o głodzie. A ryż biały nie jest niestety zbyt wartościowym produktem spożywczym. Co innego ryż brązowy, który będzie już zawierać zarówno błonnik pokarmowy, jak i witaminy z grupy B oraz pewne ilości białka. Zawsze staraj się więc wybierać te nieoczyszczone produkty spożywcze. Ta zasada tyczy się również pieczywa oraz makaronu.